Els problemes del desenvolupament urbanístic i social a la pobla. El Rajolar

Amb el tema de les vivendes que van ser construïdes al Rajolar, i l’excepció en quant a les altures promeses (unes mil, i a deu altures, aprovat fa uns anys. Això suposa unes quatre o cinc mil persones compactades en un àrea reduïda. Un altre poble dintre del poble. Que si compten les més de tres mil vivendes al camp de golf, passarem dels trenta-cinc mil habitants en pocs anys), ens cal fer una petita reflexió. Car, fets urbanístics com aquest, i el seu fort impacte, serà irreversible i determinant. Hem de plantejar-nos clarament quin model volem de desenvolupament del nostre poble. Un model altament densificat comporta tota una sèrie d’aspectes a tindre en compte:

 • Major saturació i problemes de trànsit, major contaminació tòxica i acústica, problemes d’aparcament, necessitat d’amples avingudes i grans espais verds arbrats que facen de pulmó, més impacte en el Medi de l’entorn, i que afectaria tot el terme municipal.
 • Demanda de sobte i brutal de tots els serveis assistencials, que caldria duplicar en poc temps tot: ambulatori, Escoles, Institut, Poliespotiu, centres de cultura i oci, etc.

Seria un poble-dormitori, com un suburbi a l’estil del voltant de la ciutat, despersonalitzat i pol d’atracció de gent forana.
Amb aquest model que interessa als especuladors, sempre aniríem amb serveis saturats i darrere de les necessitats, depenent de la Generalitat. Als ciutadans ens interessa el de baixa densitat, amb un creixement moderat que permeta uns serveis de qualitat.
A més, a la Pobla, encotillada entre l’autovia i els mini-polígons i naus al voltant es fa difícil una actuació vial i urbanística amb les aberracions dels darrers anys. Però el que sí ens cal ja, és planificar i actuar per resoldre-ho. I com el poc que s’ha fet ha estat en miniatura i mal, ens cal fer i/o refer:

 • Cal resoldre les rondes Nord i Sud, i eixida-entrada Nord a l’Autovia.
  Avingudes que connecten les dues rondes, i transversals Est-Oest. Amples places, i zones verdes amb arbres per depurar de tòxics.
  Caldria prolongar l’Avinguda Cervantes fins el camí del Safareigs (demolir el tap i fer una rotonda enjardinada) per connectar-la amb la ronda Nord.
 • Cal fer carrers de vianants: Poeta Llorente, Carrer Major, Colón i demés carrers del centre de la població.
  Ens cal un nou i gran ambulatori, o bé refer la miniatura actual.
  Cal pensar en ampliar les escoles i institut i àrees esportives i culturals.
 • Una bona biblioteca (l’actual tan petita per a infantil-juvenil), rehabilitant la Casa de Bernial, i a la planta baixa. La planta superior per a sales d’estudi, ordinadors, conferencies, museu…
 • Un bon auditori, previst per a simfòniques, teatre professional, operes, etc. L’actual per a teatre infantil-escolar i aficionats.
 • Ens cal adquirir tot el terreny al voltant el cementeri i fer un incineratori i un tanatori, i la resta del terreny al voltant per fer un parc, on la gent puga passejar sense perill a ser agredit pel tránsit.
 • Cal fer un gran parc arbrat als terrenys municipals del Corral de Pataco i del Camp de Tir que també ho és. I una via verda d’accés que conecte amb el parc del cementeri, salvant l’autovia amb un pont peatonal.
 • Ens cal una residencia pública, car el temps han canviat i avui és una necessitat social.
 • Ens cal un alberg municipal, hem de donar aixoplug als necessitats de dins i els immigrants. Cal dotar-los de vivendes dignes, no podem deixarlos en xaboles derruïdes, sense cap condició, es indignant. Nosaltres varem ser emigrants i ens donave bugalows amb tots els serveis.
 • Ens calen carrils bici, per dins la població i pels voltants.
 • Calen aparcaments municipals gratuïts a les entrades a la població, per estimular caimnar i minvar el trànsit, i a dins.
 • Ens cal un control per evitar les construccions il·legals arreu del terme municipal. La pobla és el paradís de forasters de ciutat per fer-se la caseta, xalet, o xabola, és el municipi més permisiu. Sols cal pagar una multeta i ja tot legal. El terme és ple arreu de casetes i xalets, sense planificació. Això s’ha d’acabar ja.

(Seguiran articles ampliant aquestes propostes)
Vicent C.D. (Llicenciat en Geografia i Història)

Anuncios

0 Responses to “Els problemes del desenvolupament urbanístic i social a la pobla. El Rajolar” 1. Dejar un comentario

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s
abril 2005
L M X J V S D
    May »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Anuncios

A %d blogueros les gusta esto: